Sunday, 26 April 2009

Pertemua Bersama YB Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri


Salam Sejahtera, satu sesi pertemuan bersama Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Y.B. Dato' Mustapa Bin Mohamed , telah berlangsung di Malaysia Hall, London UK pada hari Ahad bersamaan 26 April 2009, 11.30am-3.30pm yang lepas.Deligasi dari Hull yang diketuai oleh Pengerusi, Sdr Shafudin; Setiausaha, Sdr Zuber; KB Pendidikan & Kerohanian; Sdr Hj Razali, dan KB Penerangan, Sdr Hasan. Rombongan deligasi ini telah bertolak dari bumi Hull pada tepat jam 6 am dan telah selamat tiba di Malaysia Hall, London pada jam 10.30 am.


Antara intisari perjumpaan dgn MITI:


  • Kupasan Konsep Satu Malaysia yang telah diperkenalkan oleh YAB Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. Antaranya adalah untuk meningkatkan lagi integriti antara kaum di Malaysia khususnya dalam pentadbiran awam.


  • Dasar Perdagangan Malaysia dan cara untuk mengatasi masalah kegawatan ekonomi yang melanda dunia, khususnya Malaysia dari segi cabaran dan impak terhadap negara.


  • Penerangan mengenai konsep penswastaan dalam kerajaan dan kesan terhadap negara.


  • YB Dato` juga amat mengharapkan agar Malaysian, khususnya para pelajar dapat memberi perhatian terhadap pelajaran serta bergaul mesra dalam masyarakat setempat.
Bagi perkembangan lanjutan, akan disampaikan oleh Pengerusi, Sdr Shafudin dalam perjumpaan komuniti pada minggu hadapan.

..........................................................................................................................................................................

Semasa dalam perjalanan pergi dan pulang dari London, sedikit muzakarah ilmu telah diadakan.
Antaranya adalah..

Bahasa Jawa

Orak = tidak
Reti = tahu
Keneng = boleh
Waras = sihat
Kerasan = serasi
Nyangkong =meminta

Antara Ciri-ciri Pemimpin yang 'dynamic' :

1. Banyak membaca, berfikir masa hadapan
2. Beriman dan bertakwa
3. Berketerampilan
4. Tidak mudah melenting.
5. Mesra & selalu berdamping dengan masyarakat.
6. Berilmu dan mengetahui perkembangan semasa dalam dan luar negara
7. Mahir dalam pelbagai bahasa & pandai menggunakan 'bahasa' yang sesuai bila bertutur

Antara doa Nabi Allah Ibrahim A.S. bermaksud :
ya Allah, kami memohon zuriat-zuriat yang soleh & soleha.., kami memohon nama yang dikenang pada generasi yang mendatang...

Nota: Kita harus menyedari, "dikenang" dan "disanjung" adalah perkataan yang berlainan makna. Masyarakat Melayu yang kaya dengan adat, bahasa dan tradisi sentiasa tidak leka atau melupakan ungkapan tersebut apabila bercakap mengenai sesuatu isu atau perkara yang berkenaan.

No comments: