Tuesday, 18 August 2009

Lawatan Muhibbah Ke Manchester United

Bersempena dengan semangat kesukanan dan ingin melihat dengan mata kasar suasana sebenar stadium dan perlawanan bola sepak diadakan, masyarakat Melayu Hull yang rata-ratanya peminat bola sepak telah berkunjung ke MUFC pada tanggal 5 Ogos yang lalu. Berbekalkan tiket masuk GBP 5 seorang, akhirnya termakbul jua hasrat untuk melihat perlawanan persahabatan antara MUFC vs Valencia (result 2-0).

Dengan diiringi 4 buah kenderaan berkonvoi (Sdr Azli, Sdr Zahari, Sdr. Jo & Sdr Tarm121) serta alat navigation (tomtom...garmin), perjalanan ke MUFC berjalan dengan teratur pada mulanya. Namun bila menghampiri MUFC, terdapat perbezaan tunjuk arah oleh Tomtom ...Garmin dll yang sewaktu dengannya. Ada tunjuk jalan short cut tetapi sesak...ada tunjuk jalan jauh tapi selesa. Akhirnya parking kereta di 3 tempat yang berbeza (bayaran GBP 10, GBP 8 dan GBP6). Walau bagaimanapun kecanggihan teknologi ciptaan manusia mesti ada kekurangannya....tersesat jalan....dll....namun sebagai insan biasa kita patut bersyukur kerana teknologi yang diringi dengan iman akan memandu kita ke arah Yang DiredhaiNya.


Setelah penat berkonvoi selama 2 jam (lebih kurang), akhirnya bihun goreng dan biskut menjadi santapan perut para peserta. Di perkarangan stadium MUFC menjadi saksi bahawa ahli 2 melayu hull pernah bersantai di sini bersama anak2 lelaki (termasuk 3 @ 4 orang perempuan).
Akhirnya perlawanan yang dinantikan telah tiba dan penonton seolah2 terhibur..w/pun hanya perlawanan persahabatan. Namun semangat OneMalaysia di kalangan rakyat Malaysia amat terserlah bila bendera Malaysia turut berkibat di MUFC. Penuntut dan rakyat Malaysia yang berbeza kaum turut sama bergambar melaungkan "Malaysia Boleh". Nun jauh disusuk hati terasa rindu negara tercinta .... namun semangat kekitaan yang ditunjukkan dapat menggapai kegembiraan bersama.

No comments: